Vad betyder civilkurage 2016? Vad är civilkurage? På raoulwallenberg.se kan du läsa över 100 sätt att göra skillnad.

För att uppmärksamma händelser där unga agerat med civilkurage, ger Raoul Wallenberg Academy unga skillnadsgörare chansen att dela med sig av sina berättelser och vara med i tävlingen Ungt Kurage där priset är en resa till Budapest i Raouls fotspår. Vi fick en pratstund med en av förra årets vinnare, Gina Bäck, som ville dela hennes historia med er.

 

Gina är 18 år, kommer från Hedemora och läser samhällsprogrammet på Hagströmska gymnasiet i Falun. Hon är en tjej med båda fötterna på jorden och är nyfiken på att förstå hur andra människor tänker och resonerar. Vi bad Gina beskriva hennes bidrag, berätta vad det var som hände, hur hon #görskillnad och kan inspirera andra att göra samma sak!

”I mitt bidrag berättade jag om när jag, min dåvarande pojkvän och en vän till oss var på marknad på stan. Vi skulle ta ut pengar och samtidigt som vi gör detta faller en kille i tonåren ihop på marken. Jag förstod direkt att detta var ett epilepsianfall. Jag skrek att de skulle ringa 112 medan jag hjälpte killen så att han kunde andas och inte skadade huvudet under anfallet. Killen hade en vän med sig som ringde sina föräldrar, och om jag inte minns fel var hennes pappa ambulansförare.”

Gina berättar att de andra hämtade en filt för att värma honom, men att hon inte ville lämna honom ensam. ”Jag stannade tills ambulansen kom. Jag ville se att han kom iväg.

 

I sitt bidrag belyser Gina även en annan händelse som handlar om hur hon inte är rädd att prata om tabubelagda ämnen och vågar ha åsikter som skiljer sig från mängden. Gina tar upp ett exempel från en naturkunskapslektion när hon gick tvåan på gymnasiet. Temat var sexualkunskap och uppgiften gick ut på att ta ställning i olika frågor och förflytta sig i klassrummet beroende på vad man tyckte. ”Ett påstående var något i stilen med ’kvinnors och mäns sexuella drift är likadan’. Vi fick motivera varför vi höll med eller inte, så jag talade öppet inför klassen att jag tycker att den är lika, men att jag upplever det som att kvinnor ska vara mer ’fina’ än män och därför inte talar om driften på samma sätt som män kan göra.”

Det märks tydligt att Gina är en tjej med starka åsikter, och låter inte något hålla henne tillbaka. Hon tycker heller inte att man ska avskräckas av ordet ’civilkurage’. ”För mig är civilkurage styrka. Det handlar om att våga reagera i situationer där du själv känner dig obekväm eller till och med står ensam. Men civilkurage behöver inte vara något komplicerat! Det kan vara att låta någon sitta med i matsalen, eller hjälpa någon att packa varor i mataffären. Det viktigaste med civilkurage är att alla kan bidra.

När vi ställer frågan vad det är som får henne att vilja göra skillnad, ger Gina oss svaret att det för henne är viktigt att gå mot strömmen och utmana sig själv. ”Att engagera mig och hjälpa andra får mig att må bra och jag blir starkare av att sätta mig själv på prov, utmana mig att göra saker som inte anses vara ’rätt’ enligt normen.”

 

Hur kan du uppmuntra andra att göra skillnad?

”Det kan handla om att börja smått. Att stötta personer som sticker ut från mängden. Säg ifrån när det snackas dåligt om folk, ge din plats på bussen till den som kanske är mer behövande. Något jag tror är en givande utmaning för både en själv och andra är att ge en främling en komplimang om dagen. Effekten skulle möjligtvis leda till ett mer öppet Sverige vilket jag är skulle vilja se i framtiden, framför allt i en tid då fördomar och gränser dras på en daglig basis.”

 

Hur var resan till Budapest? Vad för intryck och tankar har resan medfört?

”Resan till Budapest var full av nya intryck och väldigt givande. Jag tror att jag förstod och byggde en helhet av dem när vi stod på kajen där minnesmonumentet av skorna i brons finns. Även fast den platsen är tung av sorg efter alla som avrättades där, så lyser lite hopp igenom. Jag syftar på Raouls osjälviska handlande, då han räddade tiotusentals judar och på alla som varje dag handlar i hans andra för att bygga en mer solidarisk värld.

Något som även blev ett tydligt bevis på att en mer human värld behövs var Parisattentaten, som skedde natten till lördagen under vår resa. Man kan minst säga att vi var mållösa när vi på morgonen hörde vad som hade hänt. För mig kändes resan som vi gjorde i medmänsklighetens mening då ännu mer betydelsefull. Missta mig inte, för såklart är jag medveten om att det sker fruktansvärda saker jorden runt varje dag, men händelserna i Paris blev ett avtryck för vår resa och ett rop på att det behövs människor som oss för att bygga ett globalt samhälle där gemenskap och öppensinnlighet är en självklarhet. För det är det jag hoppas och tror på.”